BulgarianEnglish

Електроди за подводно рязане

Направено от водолази, за водолази...

Защо нашите електроди…

Една от основните ни дейности е ваденето на потънали кораби(wreck removal) и аварийно спасителна дейност(rescue and salvage). Виж глава извадени кораби.

При тези дейности се използва система за подводно рязане –ултра термично рязане. Често се работи при много ниска видимост и тогава разхода на електроди е голям.

През годините ние използвахме  всякакви електроди за подводно рязане, и успяхме да анализираме предимствата и недостатъците на различните марки и производители. Ползвахме всякакви: руски, немски, холандски английски, американски и български.

Да, всички работят, някои по-добре, други по-зле. Едните са скъпи, другите по-скъпи. Избор  голям нямаше. Каквито има в момента на пазара, такива ползваш, независимо от цената и качеството.

 При предвидими дейности (wreck removal) можеш да се подготвиш и да се организираш. Предварителни заявки и периодични доставки, но по-често са инцидентните аварийни дейности.

Случвало се е на годишна база да горим над 5000-7000 електрода, да сменяме  по 3 ръкохватки, много цанги, много консумативи, гумички, глави и други. Да , това е един огромен разход, който може да бъде редуциран.

И така, започнахме да анализираме кои електроди са най-добри за нашата дейност. Направихме химически анализ, преценихме оптималната работна дължина, създадохме контакт с производители на компонентите, изградихме техническа база и качествен персонал за производство. И сега можем да се похвалим с продукция, която по качество не отстъпва на най-добрите. И най-важното – цената, тя отговаря на нашите изисквания..

Нашите електроди са съобразени за оптимална работа в мътна вода. Дължина от 50 см и 60 см и с активна режеща част, съответно 45 см и 55 см е за предпочитане. Диаметъра е 10 мм и с подходящата цанга (collet), която също предлагаме, става за всяка горелка (Underwater Cutting Torch).

Лесно палят на 12V и 24V (Волта), и от 90А до 140А . След прекъсване на напрежението продължават да горят и режат. Гасенето става като прекъснете достъпа на кислород. Ако изгасите електрода, лесно може да го запалите отново. За по-добро рязане увеличихме количеството кислород(О²). То е по-високо от стандартното за работа под вода с 0,3-0,5 бара(Bar). Препоръчително налягане за рязане е 6,5 бара в точката на работа. Но най-лесният начин за водолаза-резач е да прецени по кислородната струя излизаща от електрода. Тя трябва да е между 20 и 30 см. Това е оптималното налягане на кислорода. Вижте приложената таблица за налягане при различните дълбочини.

“Регулиране на кислорода според дълбочината/Adjust oxygen according to depth"

Дълбочина в м Deep in mПоказание на манометъра/Indication of the pressure gauge
13.3
107.7
127.9
158.2
188.5
219.0
249.4
279.8
3010.2
3410.5
3710.8
4011.2
4311.5
4611.7
4912.2
5212.8
5513.0
5813,5
6113.8

И така, всеки който има нужда от електроди за подводно рязане, моля да използва контактната форма или се обади директно на телефоните ни. Издаване на данъчна фактура, доставка до всяка точка на страната или Европа, независимо от количеството.

Успех в рязането: Ивайло Душков