M/V SLATINA a fost o nava tip cargou de 4 800 tdw si a facut parte din flota comerciala a Romaniei, fiind in proprietatea fostei companii de navigatie NAVROM Constanta. Nava a fost construita la Santierul Naval Galati in anul 1973, din otel sudat cu două punti si urmatoarele caracteristici:
- Lungime (L) = 106.20 m
- Lăţime (B) = 14.80 m
- Pescaj min/max (T min / max) = 5.64 / 7.06 m
- Înălţimea de construcţie (H) = 8.50 m
- Deplasament max. = 6920 tdw
- Greutatea proprie = 2120 to
In anul 1989, cargoul M/V SLATINA a acostat in danele 36/37 din portul Bazinul Nou Galati pentru lucrari de reparatie capitala. La data de 14 august 1990, nava s-a rasturnat, sprijinandu-se pe bordul tribord in dreptul danelor 36/37, la Mm. 79+450, in circumstante neclarificate. La momentul scufundarii navei, nu s-au intreprins opertiuni de ranfluare a acesteia, epava fiind asigurata la mal cu ajutorul unor cabluri metalice in zonele prova si pupa. Epava s-a stabilizat oblic fata de cheu, distanta perpendicular masurata intre cheu si extremitatea pupa a epavei fiind de aproximativ 50 metri, adancimea maxima in zona fiind de 24 metri, iar distanta perpendicular masurata intre cheu si extremitatea prova fiind de aproximativ 30 metri, cu o adancime maxima in zona respectiva de circa 16 metri. Intrucat, nava se afla in Danele 36/37 pentru lucrari de reparatii, toate cele trei magazii erau deschise, fapt ce a determinat o colmatare puternica in interiorul epavei de-a lungul celor 22 de ani, perioada cat s-a aflat sub apele Dunarii.
Considerente generale:
De la inceput si pana la sfarsit, operatiunea de dislocare a epavei cargoului M/V Slatina a constituit o ampla provocare pentru personalul Superquatro Grup implicat in executarea lucrarilor. Operatiunea de dislocare a impus desfasurarea, in paralel, a unor etape de lucru atat la uscat, cat si pe apa. Deoarece suprafata amplasamentului de la uscat predat de catre Beneficiar a fost mai mica decat cea specificata si cuprinsa in documentatiile contractuale, am fost obligati sa regandim modul de abordare al lucrarii, astfel incat aceasta sa poata fi dusa la sfarsit in termenii prevazuti in contract. Astfel, in loc ca amplasarea la uscat a echipamentelor hidraulice de tragere Hercules sa se faca intr-o pozitie logica, perpendicular pe epava, am fost nevoiti ca intreg frontul de lucru sa-l concentram cu aproximativ 50-60 metri in amonte. Aceasta situatie a necesitat folosirea unor lungimi mai mari a lanturilor navale utilizate pe parcursul operatiunilor de dislocare si efectuarea de manevre suplimentare in frontul de lucru cu navele si macaralele din dispozitiv. Din acelasi motiv, operatiunile de taiere, apropiere si tragere a epavei catre mal s-au executat la un unghi de 30° – 35°.